
Om Prolongo
Det första man ser långt innan man kommer fram i San Daniele del Friuli, är höjden på vilken byn är belägen, med det kännetecknande kyrktornet som skjuter upp framför bergen upp mot himlen.
Det är precis här som vår farfar, Giovanni Prolongo föddes… och här förverkligade han sin största dröm: att skapa en unik prosciutto, sin egen Prosciutto di San Daniele.
Redan i unga år började Giovanni jobba som charkmästare åt traktens familjer och förkovrade sig därmed i det yrke som skulle uppta hela hans liv. Han gick från hus till hus och tjänade ihop sina första slantar. Vid 19 års ålder fick han emellertid något alldeles särskilt i lön. En dag jobbade han åt byns fotograf och som ersättning för ett helt dagsverke, fick han ett fotografi som denne tagit på honom medan han höll på att tillverka prosciutto och olika sorters korv. På den tiden – 1931 – var det faktiskt ovanligt att ha foto på sig själv. Samma fotografi hänger idag i vår Prosciuttificio.
När vi tittar på detta gamla foto beundrar vi särskilt vid farfars anletsdrag. De är väna men samtidigt bestämda och vi kan ana den både sturske och visionäre mannens själ. En passionerad och skicklig hantverkare. Han arbetade flera år som vanlig anställd, först hos en livsmedelshandlare i byn som bl.a. bedrev kafferostning och korvtillverkning, för att sen gå vidare till ett större charkuteri ända i Casatenovo som ligger i Brianzaområdet.
Under lång tid offrade han alltså närheten till familjen för att kunna tjäna några lire extra.
Bara till helgerna kunde han ta sig hem för att umgås med sina fyra barn och frun Rina, fram tills det att samma charkuteri öppnade en filial i San Daniele och resvägen blev kortare. Giovanni var dock inte nöjd med sin lön som var alldeles för låg. Väl medveten om sin yrkesskicklighet tog han mod till sig och begärde en löneförhöjning. Svaret blev ett blankt nej. De menade att han med sin ålder skulle nöja sig och att han inte skulle hitta ett bättre alternativ. Dock var hans passion starkare än alla hinder; om han inte kunde hitta en bättre arbetsplats så skulle han nog kunna skapa arbete åt sig genom sitt yrkeskunnande. Just tack vare denna heliga eld som alltid brunnit inom honom bestämde han sig att från anställd bli egen charkhantverkare, grundaren av den Prosciuttificio som blivit vårt arv. Han startade från noll och tog riskerna, lämnade en dåligt betald och föga tillfredsställande anställning, för att från grunden skapa ett eget företag. Vi hyser stor beundran för honom.
Han var en av de första prosciuttai samt en av initiativtagarna till bildandet på 1960-talet av konsortiet för Prosciutto di San Daniele, som lade grunden till det produktionsregelverk som än idag följs vid mognadslagringen av grislåren/skinkorna enligt konstens alla regler.
Vi tänker ofta på vår egen pappas berättelse av hur farfar tog detta livsavgörande beslut i vuxen ålder – rentav i medelåldern, därtill med fru och barn. Få besparingar och många möjligheter. Först infinner sig tankar som: ”Kände han inte alls någon rädsla? Att förlora allt, att misslyckas, att vara för gammal för ett så vågat vägval? Kände han sig inte ensam? Och trötthet?” För att sedan inse: nej han var inte ensam. Han lyckades engagera fru, barn, släktingar och vänner i denna sin bedrift. Säkert fanns tröttheten, men även belöningen infann sig. Möjligen kände han rädsla men han lyckades ta den som varningssignal och drivkraft till att skapa en bättre framtid. Prosciutto
Prolongo är resultatet av allt detta. En historia med generationer som avlöser varandra och lever drömmen som började drygt halvseklet innan.
På vinden i vårt barndomshem finns en tavla med flera foton i svartvitt. Man kan följa arbetet med bygget av bostaden och skinkfabriken som står bredvid varandra, likt två själar i symbios. Från en tom yta lyckades farfar, tegelsten för tegelsten, dag för dag, med att forma sitt liv, förverkliga sin dröm och sin passion. Vi arbetar än idag i denna historiska byggnad, mitt ibland husen i hjärtat av byn och bevarar hans hågkomst och minne levande genom den prosciutto som vi fortsätter att producera. Lucio, vår pappa, fortsatte företagets bana genom att ta plats vid hans sida och försökte ta efter honom för att lära sig hantverket in i minsta detalj, en konst som är mycket mer än gester, en magi som förvandlar det alldagliga till något som är underbart. Hur kan pappa ha känt sig? Hur var förhållandet till farfar? Det är fint att höra honom berätta om det, med det speciella sättet på vilket han minns honom. En stor man, stark och generös, som hade svar på allt.
På den tiden var arbetet väldigt tungt och krävande, men med sin jovialiska karaktär kunde vår far övervinna den fysiska tröttheten och i väntan på en första avsmakning som skulle belöna alla mödorna. Steg för steg blev firman mer och mer känd och uppskattad. Både pappa och vår mamma Lucia förde äventyret vidare. Medan han drev produktionsarbetet lyckades hon att med varlig hand och öppet sinne prägla firmans image. Hennes kärlek till poesin och filosofin har bidragit till att lyfta fram vår hantverksmässiga bearbetning, framhäva och kommunicera den även utåt, och nå de som inte hade en aning om detta. Vår pappa påminner ständig om att det är mamma som hittat på uttrycket ”Hantverksutövarens gåva”, som vi ofta upprepar. Då ler vi med vemod i hjärtat: när hon gick bort så tog hon med sig en del av oss alla, men i utbyte lämnade hon kvar en ofattbar mängd minnen och kärlek. Vi barnbarn är fast beslutna i att föra vidare visionen som för många år sedan banade farfars väg.
Trots att modernisering och industrialisering tilltagit hos många företag under senaste åren, har vi strikt hållit fast vid den traditionella bearbetning av prosciutto som förts vidare sedan lång tid tillbaka.
Att föra vidare ett hantverk är inte alls lätt, utan en utmaning. Varje gång som påbörjar lagringen av en prosciutto medför ett 16 månaders långt risktagande. Naturen spelar ofta fula spratt och det gäller att vara på sin vakt och reagera därefter. Hursomhelst är vårt mål tydligt: att kvalitet ska gå före kvantitet. Det är därför som vi dag efter dag upprepar alla rörelser som vi otaliga gånger sett farfar och pappa utföra. All bearbetning sker fortfarande för hand, varje prosciutto vidrörs och kontrolleras dagligen, blir luktad på och sedd. Erfarenheten gör att vi handlar så att varenda grislår ska bli en prosciutto värdig första pris. Det är en både fysisk och mental kontakt som om varje prosciutto behandlas ”som ett barn” och vi är föräldrarna som följer över alla dess framsteg. Varje grislår är kärlek vid första ögonkastet.
Traditionen har bibehållits i den hantverksmässiga bearbetningen och inte minst i mognadslagringen som sker naturellt. Ingen luftkonditionering, bara naturens verk, samma natur som svävar i och kring San Daniele, som varit dess hemlighet alltsedan begynnelsen. Inget artificiellt, endast bris från berg och hav som under flera månader smeker våra prosciutti och får dem att mogna på naturlig väg. Det händer ofta att man ensam och i tystnad gått längs med alla träställningar i den stora salen på första våningen i vår prosciuttificio. Den talrika skaran med hängande prosciutti som stirrar på en. Det är här som man varje dag bevittnar ett litet mirakel där ett simpelt färskt grislår förvandlas till en helt unik prosciutto. ”Ett fönster för varje meter, som vetter från norr till söder, inga glasrutor, endast jalusier som öppnas och stängs för hand varje dag beroende på vädret därute”. Det är vad vi upprepar när vi leder besökare på en guidad tur. Ja, just så är det, fast… snarare mycket mer än så. Det är ett möte mellan bergs- och havsbrisar. Luften flödar fritt men naturen kräver omsorg. Öppna och stänga, varje dag, bara några eller alla… dessa fönster är symbol för en konst. Farfars kunniga händer rörde vid samma jalusier… nu är det vår tur att föreviga hans gester och gå vidare med starka band till de anrika traditionerna och till kärleken till vår produkt.
Vi är säkra på att det är precis så här som också alla våra medarbetare och anställda känner. Vi är få, men vi ställer upp med ett topplag! Denis, Gioele och Antonio är de som dagligen oförtröttligt håller koll på produktionen. Seila är experten som välkomnar kunderna i butiken på firmans hemmaplan, där ett visst antal noga utvalda prosciutti reserveras åt de som besöker oss direkt här i San Daniele. Rosa och Liliana är vår backoffice som hjälper oss med allt pappersarbete och Gabriele är alltid redo att besvara förfrågningar via telefon eller e-post. På lagret ansvarar Christian för att omsorgsfullt förbereda utleveranserna, inklusive beställningarna från webbutiken speciellt tillägnad alla som även från fjärran önskar njuta av skivor med typiskt friulansk smak. Vi är likaledes på att också kunderna bestående av krögare och handlare som väljer just vår prosciutto, delar den här känslan och därmed blir en del av vår historia. Vi vill hjälpa till när deras egna kunder ska förstå varför vår prosciutto är unik och dess speciella bakgrund sedan tre generationer. Vi erbjuder därför möjligheten att besöka firman och förstå bearbetningens alla faser, vidröra frukten av vårt arbete, bekanta sig med produkten för att kunna uppskatta den fullt ut. Detta är vår största önskan och vår verklighet idag. Vår farfars och våra föräldrars passion är ledstjärnan som styr oss i rätt riktning. Det sjätte sinnet med vilket vi även fortsättningsvis kan säga att Prosciutto Prolongo verkligen är en gåva, gåvan från en stor smakhantverkare sedan 1957!
Alessio och Arianna Prolongo