Tosoni_Logotype

Om Tosoni

En Friulansk historia

1940

Historien om oss börjar på 40-talet i Clauzetto, en liten kommun i Pordenoneprovinsens berg, vid gamla Pieve d’Asio som gett sitt namn åt den säregna och numera sällsynta Formaggio Asìno. Det är utifrån just denna ost som den unge Renato Tosoni startade sin affärsrörelse.

Firman växer i takt med dess specialisering i urvalet, lagringen och distributionen av ostar som är typiska för Friuliregionen, därav beslutet att flytta till dalsänkan och bygga ett nytt säte  i den närbelägna småstaden Spilimbergo, där även Renatos barn börjar engagera sig i verksamheten.

 

1990

Med stor övertygelse och fast beslutsamhet att värna om en av den friulanska mejeritraditionens sista fästen, påbörjar firman under 90-talet sin erfarenhet av osttillverkning genom förvärvet av det anrika mejeriet San Foca i San Quirino.

 

2000

År 2000 byggs företagets nuvarande säte för att kunna erbjuda erforderligt utrymme och skänka mer omsorg åt Friuliregionens traditionella produkter: Formaggio Asìno vars sista kvarvarande tillverkare är just Tosoni, Formadi Frant, Frico, Formai dal Cit samt Scuéte Fumade (rökt ricotta), för att nämna våra främsta och möjligen mest uppskattade produkter.

 

2008

2008 flyttas tillverkningen från San Foca över till mejeriet ”Tre Valli” i Travesio. Daglig uppsamling av färsk mjölk i traktens gårdar, traditionell bearbetning av råmjölk i de typiska dubbelbottnade kopparkittlarna, förenat med ostmakarens expertkunskap är grunden för den kvalitet som utmärker Tosoni. Bevis på detta är produkterna som marknaden vid det här laget känner igen och uppskattar, som Latteria Meduno, Latteria Travesio, Latteria Valcosa samt Montasio PN244.

 

2015

Familjen växer och de nya generationerna kommer in i firman: Davide Tosoni, Robertos son, och Francesco Tosoni, Domenicos son tar plats vid föräldrarnas och farbror Carlos sida för att föra familjetraditionen vidare.

Mejeriet i Travesio: Osttillverkningens anrika konst

Travesios mejeri ”Tre Valli” är familjen Tosonis kronjuvel och en plats präglad av historia, tradition och smaker från Spilimbergotraktens dalgångar. Det dagliga arbetet vid mejeriet är en hyllning till den samhällsfunktion ostframställningens anrika konst fyller.

Bearbetningen av råmjölken i kopparkittlar, blandad med familjens passion, borgar för kvalitetsgarantin i tillverkningen av ostarna Montasio, Latteria Friulano “Meduno”, “Travesio”, den utsökta färsk mozzarellan, samt de färska ostmassorna till den synnerligen ädla och gammaldags osten Asìno.

Mejeriet i Travesio bearbetar råmjölken i kopparkittlar, som i förening med familjens passion borgar för kvalitetsgarantin i tillverkningen av ostarna Montasio, Latteria Friulano “Meduno”, “Travesio”, den utsökta färsk mozzarellan, samt de färska ostmassorna till den synnerligen ädla och anrika osten Asìno.

 

Tre smakfyllda dalgångar

Belägen där Val Costa, Val Tramontina och Val’d’Arzino möts, väger Travesiomejeriet in lokalt producerad mjölk och anslår en sund livsrytm, fylld av ärliga smaker i samklang med den antika bygden i Alpernas famn. På så vis ges traktens jordbruksnäring chansen att hålla vid liv en profession som framför allt är en antik tradition.